به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام و المسلمین محسن مهاجرنیا، طی سخنانی در نشست علمی « عهدنامه مالک اشتر، زمینه ها و ظرفیت ها» ابراز داشت: این عهدنامه در واقع اولین منشور حکومت اسلامی است که در آن حکومت به عنوان یک دستگاه جامع دیده شده و به زوایای مختلف آن پرداخته شده است.
وی همچنین تاکید کرد: در واقع در این عهدنامه مدل و الگوی حکومت شیعی ارایه شده که در قالب آن به وظایف و کارکردهای اصناف، کارگزاران و عمال حکومتی و دیگر اقشار مردم پرداخته شده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اضافه کرد: در این عهدنامه به نوع تعامل میان مردم و حکومت، رفتار حاکمان و مناسبات قدرت و ... به خوبی پرداخته شده که برای وضعیت امروز ما توجه به آن ها بسیار لازم و ضروری است.
حجت الاسلام و المسلمین مهاجرنیا خاطرنشان کرد: ما شدیدا نسبت به این مساله گلایه مند هستیم که چرا چنین منشوری پس از 33 سال از عمر حکومت اسلامی ، هنوز به ثبت ملی نرسیده است و ما از اهالی رسانه ها و خبرنگاران می خواهیم که این دغدغه ها را انعکاس دهند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که به اسناد و متون مهم تاریخی می توان دو نوع نگاه داشت، ابراز داشت: یک نگاه ، نگاه بیرونی با در نظر گرفتن شرایط تاریخی و بسترهای فرهنگی و زمانی است و نگاه دیگر، یک نگاه درونی است که به متن به صورت مستقیم می نگرد.
وی اضافه کرد: متاسفانه در هر دو عرصه نگاه درونی و برونی نسبت به عهدنامه مالک اشتر کار چندان قابل توجهی انجام نشده است و لذا ما باید در هر دو زمینه ورود داشته و کار علمی کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین مهاجرنیا همچنین با اشاره به این که امیرالمومنین (ع) در این عهدنامه به 4 اصل مهم حکومتی اشاره داشته است، بیان داشت: اولین نکته حکومتی که به آن اشاره شده بحث جمع آوری مالیات است که باید ضرورت این مساله را با توجه به زمینه های تاریخی آن دوران و نیز شرایط اقلیمی منطقه مصر که مالک به آن جا اعزام شده ، تشخیص داد.
وی یادآور شد: یکی از بهترین زمین های حاصل خیز بلاد اسلامی منطقه نیل بوده که حکام اسلامی همواره توجه ویژه ای به آن داشته و لذا همه خلفا، معتمدترین افراد خویش را به منطقه مصر گسیل می داشته اند.
مسئول دبیرخانه انجمن های علمی حوزه علمیه قم همچنین با اشاره به لزوم توجه به شرایط و آداب و رسوم خاص مردم منطقه مصر در آن زمان برای درک بهتر این عهدنامه گفت: مباحث زبان شناختی در درک و شناخت عهدنامه مالک اشتر از اهمیت فراوانی برخوردار است که نباید از آن غافل بود.